Főoldal / HomeBudapesti narancs-ég a totalitás alatt

Nagyban zajlik a fogyatkozás

SorozatfelvételA fogyatkozás menetét egy sorozatfelvételen örökítettem meg. A nagyméretű file a fenti képre kattintva érhető el. (oldalra kell görgetni!!) A sorozat elemei három percenként készültek, s összesen 55 képen ábrázolják a Föld árnyékába belépő Holdat, 0:22 UT és 3:12 UT között. Esemény szerint a sorozatfelvétel a fogyatkozás első felét örökíti meg, a félárnyék érintésétől a totalitás kezdetéig.

Az idő lehetővé tette a teljes esemény fotografálását, a légkör állapota gyakorlatilag változatlan maradt, egészen hajnalig. Nagyon párás időnk volt, rossz átlátszósággal, viszont cserébe nyugodt, majdnem tökéletesen rezzenéstelen légrétegek vesztegeltek Budapest felett, egész éjjel.
A fogyatkozás második felére már Európából kedvezőtlen helyzetbe került a Hold, így a sorozatfelvételek készítését a totalitás beállta után abbahagyam.

A felvételen alul jeleztem a fogyatkozás aktuális állapotát, valamint a használt expozíciós időket. A többi adat alább, a szokásos adatlapon olvasható!Majdnem oppozícióban...A sorozatok első képei kb. félórával a fogyatkozás kezdete előtt készültek. A nyugati libráció ellenére is egyértelműen kivehető volt egy kontrasztos árnyéksáv a nyugati peremen. A Mare Orientale falára vetülő árnyék, a 900 mm-es fókuszban készült képen is kivehető. (hozzá kell tenni természetesen, hogy nagyon jó nyugodtság mellett készült fotóról van szó) A fenti kép negyedórával a részleges fogyatkozás kezdete előtt készült. A képre kattintva nagyobb méretben láthatja.

A lassan csökkenő kis árnyéksáv 45x-ös nagyításon, vizuálisan, még 30-35 perccel a félárnyékba való belépés után is kivehető volt. Ezután is inkább túl sötét, mintsem kicsi lett.

Ez a felvétel a teleholdról megtekinthető itt is!TotalitásA totalitás közepén készült felvétel, 2008.02.21-én hajnalban 3:21 UT-kor.
(A totalitás pontos közepe: 3:26 UT)

A fogyatkozás adatlapjához (pdf) kilkk ide!

Használt műszerek
- Távcső: Synta 100/900 ED apokromát

- Mechanica: Synta HEQ5 pro, Synscan (goto) vezérléssel
- Kamera: Canon EOS 350D + Baader UV/IR blokk.
- Vezetés: ---
Felvétel készítése
- Expozíciós idő: Képre feliratozva
- Iso érzékenység: 200
- Látómező mérete: Kivágás!
- Feldolgozás: Photoshop cs4
Készítési körülmények
- Légköri nyugodtság: 9/10
- Hőmérséklet: 0-3°C
- Páratartalom: 90% rel.
- Helyszín: Budapest
- Magasság: 196 m (teng. szint=0)
- Földr. szélesség: +47° 30'
- A felvétel készült: 2008.02.21
Megjegyzések
A fogyatkozás teljes ideje alatt ködfelhők voltak Pest felett, ritkajó nyugodtsággal